Home » Hoe werkt de Nations League?

Hoe werkt de Nations League?

nederland - engeland nations league

Nederland maakt weer indruk in het interland voetbal. De finale van de Nations League is in zicht maar wat valt er nou mee te winnen / verliezen? Wij leggen het even uit.

Nederland speelt de halve finale van de Nations League tegen Engeland. Maar wat nou als we de Nations League winnen? Krijgen we dan een ticket voor het EK? Het antwoord daar op is: nee!

De winnaar van de Nations League wint prijzengeld en een beker. Omdat Nederland groepswinnaar is van divisie A, vechten zij met de andere drie groepswinnaars uit divisie A om het kampioenschap van de Nations League.

Als Oranje donderdag de halve finale wint, gaan ze daarna door naar de finale waar ze Zwitserland of Portugal tegenkomen. Als die finale vervolgens wordt gewonnen, krijgen ze 6 miljoen euro aan prijzengeld van de UEFA en mogen ze zichzelf winnaars van de Nations League noemen.

De Nations League & het EK

Het Nations League-toernooi gaat na de finale nog door, en daar wordt het ingewikkeld.

In 2020 worden er na de EK-kwalificatie nog eens vier EK-tickets verdeeld in de zogenaamde play-offs van de Nations League. Omdat Nederland eerste is geworden in de groepsfase van de Nations League, zijn ze samen met vier andere landen uit divisie A zeker van deelname aan de play-offs. Máár daar doet Oranje alleen aan mee als ze zich niet direct plaatsen via de reguliere kwalificatie.

Als dát gebeurt wordt de plek van het Nederlands elftal automatisch gegeven aan het land met de beste resultaten in de groepsfase van de Nations League, maar dat zich dan weer niet heeft geplaatst via de kwalificatie. In totaal zijn er vier divisies in de Nations League, die allemaal om één van de vier tickets strijden. Elke divisie krijgt er dus één. Daardoor is het bijvoorbeeld ook mogelijk dat Macedonië in 2020 op het EK staat.